Belgrade Crowdfunding Convention — prvi korak za budućnost financiranja

Prije dva dana, zajedno s partnerima iz Heinrich-Böll Stiftunga, GIZ-a te Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, održali smo prvu Beogradsku crowdfunding konvenciju s ciljem pokretanja nove ere za crowdfunding industriju u Srbiji i široj regiji. Prevladao je osjećaj nade, želje za učenjem i poticanjem ovog inovativnog smjera razvoja. S obzirom na odličan odaziv, uspjeli smo povezati različite crowdfunding entuzijaste - od mladih poduzetnika do regionalnih stručnjaka i predstavnika lokalnih vlasti. Primjeri uspješnih crowdfunding priča iz prve ruke pobudili su interes publike i osigurali prenošenje iskustava na novu generaciju crowdfundera. Potaknuli smo stvaranje jednog produktivnog i informiranog ekosustava koji aktivno promišlja o daljnjem razvoju crowdfundinga i prevladavanju postojećih prepreka.

 

Crowdfunding u Srbiji

 

Prije same konferencije, proveli smo prvo istraživanje postojećeg stanja crowdfundinga u Srbiji. Domaću industriju karakteriziraju mnoge sličnost s drugim zemljama u regiji. Iako je broj backera u općoj populaciji i dalje nizak, a svega 7,2% svih dosadašnjih kampanja je uspješno, broj crowdfunding kampanja nezaustavljivo raste s povećanjem od 400% u zadnjih pet godina. Glavni zaključak panelista Konvencije upućuje na važnost djelovanja u odnosu na ovaj uzlet: “Nema vremena za čekanje - ako se želi promovirati crowdfunding industrija i poboljšati pristup malih i srednjih poduzeća alternativnim izvorima financiranja, sada je vrijeme.”, istaknuo je Karsten Wenzlaff, europski crowdfunding stručnjak. No, kako to činiti?

 

Crowdfunding u Srbiji kroz brojke

Jedan od važnih načina svakako je promocija crowdfundinga putem događaja poput Konvencije u Beogradu. Nadalje, ljude je potrebno educirati o tome što crowdfunding jest i kakve mogućnosti otvara. Za Karstena, edukacija bi trebala biti dio formalnog obrazovnog sustava - o crowdfundingu treba podučavati već od srednje škole. Također, potrebno je stvoriti poticajni zakonodavni okvir koji eliminira financijske i porezne barijere, što se pokazalo ključnim za razvoj u zemljama Zapadne Europe. Ipak, nije sve u zakonima, pa ni u edukaciji. Kao što istaknuo slovenski crowdfunding stručnjak Luka Piškorič, presudno je formiranje zajednice koja stvara međusobno povjerenje i mrežu uzajamne razmjene ideja, pomoći i entuzijazma. Na beogradskoj Konvenciji okupili smo se upravo kako bi stvorili takvu ekipu — ekipu ljudi koja će se spremno uhvatiti u koštac sa svim postojećim preprekama.

 

Prepreke i prilike

 

Uz zakonodavne barijere i nedostatak povjerenja u ovaj oblik financiranja, temeljna prepreka je izostanak sustavnog i stručnog poticanja crowdfundinga te edukacije o tome što se zbilja može i kako postići nekom crowdfunding kampanjom. Kao što ističe Karsten, crowdfunding nije neki magični stroj koji izbacuje novac - bez planiranja i stvaranja održivog poslovnog modela, crowdfunding je samo jednokratni izvor sredstava. Ipak, jednom kada se stvori kritična masa stručnjaka i uspješnih crowdfunding praktičara te se pokrene dinamičan crowdfunding ekosustav, prilike za razvoj dobre ekonomije su mnogostruke. Crowdfunding potiče:

 

  • stabilnost financijskog tržišta i tržišnu transparentnost
  • pozitivnu poduzetničku klimu i pristup globalnom tržištu
  • stvaranje novih izvora financijskih sredstava kroz izgradnju povjerenja u zajednici
  • demokratizaciju društvenog aktivizma i smanjenje ovisnosti o stranom financiranju
Panel 'Next Steps for Crowdfunding in Serbia'

Ponekad se može činiti da je dinamično i snažno crowdfunding tržište nemogće dostići, no kada uzmemo u obzir da je prije samo 10 godina crowdfunding na Zapadu bio u začecima, možemo reći da smo čak i u donekle privilegiranoj poziciji. Sva iskustva, pokušaji i pogreške nam mogu i moraju poslužiti za domaći razvoj i pokretanje crowdfunding industrije kao jedne od grana dobre ekonomije za 21. stoljeće. Beogradska crowdfunding konvencija otvorila je i priliku mladim ljudima da pitchaju svoje ideje i pripreme se za Crowdfunding akademiju koja će uslijediti. Veselimo se što ćemo moći podijeliti svoje stručno znanje kroz prokušani koncept i pomoći otvaranju novog crowdfunding poglavlja u Srbiji.

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return