Brodoto na Danima komunikacija

Dani komunikacija u posljednjih šest godina postali su jedno od najvažnijih strukovnih događanja u Hrvatskoj za sve profesionalce koji se bave tržišnim komuniciranjem. U okviru ovogodišnjeg izdanja posvećenog odnosu kreativnosti i tehnologije, rovinjski Lone tijekom tri dana festivala pohodile su horde komunikacijskih profesionalaca i onih koji će to tek postati u želji da saznaju više o ključnim temama sadašnjosti, ali i budućnosti komunikacijske industrije. Tehnološki naglasak ovogodišnjeg izdanja usmjerio je razgovor na u hrvatskom svijetu komunikacija manje diskutirane, ali sve aktualnije teme kao što su botovi, umjetna inteligencija, VR i zaštita podataka.

Uz najzvučnija imena poput Brada Parscalea, voditelja kontroverzne Trumpove predsjedničke kampanje i Susan Bennett, glasa iPhoneove Siri, Dani komunikacija uspjeli su okupiti šaroliku i zanimljivu listu predavača koji su na svoj način predstavili lice modernog svijeta komunikacija. Brodoto je među njima odabrao svoje favorite.

U svijetu koji se stalno mijenja, birajte autentičnost

Da je globalni kreativni direktor Twittera Jayanta Jenkins jedan od onih tipova kojima bivanje cool polazi s lakoćom, postalo je jasno svima okupljenima od trenutka kada se uspeo na kružnu pozornicu impresivne glavne festivalske dvorane. Ipak, logika njegovog predavanja bila je posve suprotna: zašto je izgradnja autentičnog brenda važnija od izgradnje cool brenda? Kako se sve to reflektira u Twitterovoj brending politici? „Kada sam postao kreativni direktor Twittera, za mene je izazov bio ne shvatiti kako učiniti Twitter cool platformom, već kako je učiniti autentičnom.“ Jer, kako kaže Jayanta, i u današnjem svijetu komunikacija vrijedi sljedeće: „Technology is the tool, narrative is the fuel.“ („Tehnologija je sredstvo, a narativ gorivo.“) 

Upravo zato je izgradnja narativa brenda jedan od najvećih izazova u komunikacijskoj industriji, a temeljni narativ Twittera bio je nadići ideju da budu cool platforma i umjesto toga pokušati biti najrelevatnija i najautentičnija platforma te prezentirati Twitter kao brend koji pokazuje sve strane, ali ne bira stranu. Jayanta je temeljne principe kojima pristupa poslu kreativnog direktora Twittera oslikao i kroz video isječke Boba Marleyja, Richarda Pryora i Michaela Jacksona, pokazujući da su vjerodostojnost, svježina i empatija puno trajniji i održiviji od jednostavnog nastojanja da izgradimo cool brend. Autentičnost je ta koja postavlja trendove.

Jayanta Jenkins, globalni kreativni direktor Twittera. Foto: Dani komunikacija

Svjetlija strana podataka

Predavanje How Corporations Can Drive Tech For Good Kodija Fostera, stručnjaka za data strategy u medijskom konglomeratu Viacomu, lako je moglo biti preimenovano u predavanje o važnosti društvene odgovornosti u poslovanju. Debata o privatnosti podataka već je duže vrijeme jedna od užarenih tema, a paradoks privatnosti na površinu izvlači neizbježnu istinu da manje podataka nažalost znači i goru, to jest, manje preciznu tehnologiju. Kodi tvrdi da prikupljanje podataka nije inherentno negativno, ali takvo može postati zbog manjka etike u biznisu i zato se medijske kompanije i oglašivačke agencije moraju više uključiti u raspravu o korištenju tehnologije za dobro. Iako su mnoge kompanije Silicijske doline romantizirane kao game changeri današnjeg svijeta, rješenja koja one nude ne odgovaraju na stvarne probleme, već manje neugodnosti s kojima se suočava privilegirana manjina. 

Kako onda rješavati stvarne probleme i kako nam prikupljanje i dijeljenje podataka u tome može pomoći? Kodi navodi primjer Viacomove korporativno društvene inicijative Listen u sklopu koje je kreiran jednostavan i anoniman chatbot messaging sustav koji ima za cilj emocionalno osnažiti ovisnike o opijatima i u konačnici ih usmjeriti na traženje pomoći u stvarnom svijetu. Podaci mogu pomoći u detektiranju stvarnih problema – u SAD-u, svakih 19 minuta osoba umre od predoziranja, ali i u rješavanju problema – u ovom slučaju, na temelju svjesno pruženih podataka (koji nisu uključivali osobne podatke poput imena i prezimena), omogućena je personaliziranija komunikacija i efikasnije pružanje podrške ovisnicima ili njihovim najbližima.   

Kodi Foster, Data Strategy Viacom. Foto: Dani komunikacija

Alternativni uvod u crowdfunding

Postoje neki predavači koje je teže utrpati u određenu kategoriju poput britanskog ilustratora i samoprozvanog twata Mr Binga koji je izgledni pobjednik u kategoriji najnekonvencionalnijih i najzabavnijih predavača na ovogodišnjim Danima komunikacija sa svojim predavanjem Alternative Ways to Make a Living. Ilustracije Mr Binga objavljivane su u The Washington Postu, Guardianu i The Financial Timesu, ali najpoznatiji je po svom projektu Hate Mail, u kojemu ga nepoznati ljudi plaćaju da im šalje uvredljive i unikatno ilustrirane razglednice. Za tiskanje kolekcije Hate Maila, Mr Bingo je pokrenuo i crowdfunding kampanju na platformi Kickstarter kojom je prikupio traženih 35.000 funti u samo 9 sati, a u konačnici i 100.000 funti više od traženog iznosa. 

Transparentnost i izravnost crowdfundinga toliko su mu se svidjeli da se odlučio otisnuti u samostalne vode i u svom radu potpuno osloniti na povratne informacije koje dobiva od svoje publike, što je rezultiralo i nekim prilično bizarnim projektima poput Brexit ručnika i nagog adventskog kalendara. Između salvi smijeha koje je izazvao prezentacijom projekata, predavanje Mr Binga bilo je zapravo i odličan uvod u crowdfunding za početnike na kojem je odrepao i vlastiti Kickstarter video pitch. „Kada snimate video za Kickstarter, trebate natjerati ljude da vas zavole u prvih deset sekundi, a onda zapravo radite mini reklamu svog projekta i sebe.“, objasnio je, a mi se apsolutno slažemo s njegovim zaključkom.  

Mr Bingo. Foto: PIXELL

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return