Crowdfunding iz prve ruke — učite iz njihovog uspjeha

Sve je veći broj crowdfunding kampanja u Hrvatskoj koje su usmjerene na ostvarenje pozitivne društvene promjene i dobrobit zajednice. Među njima su i bivši polaznici naše Crowdfunding akademije — Udruga Bubamara s kampanjom za Buba bar — prvi kafić u Hrvatskoj koji zapošljava osobe s Downovim sindromom te Centar 'Pričaj mi' s kampanjom „Ku-kuc! Priča je unutra“ — za didaktičko pomagalo za djecu i odrasle. Obje ekipe daleko su premašile iznos koji su tražile na samom početku kampanje.

Razgovarali smo s Majom Šibenik iz Udruge Bubamara i Katarinom Lončarić iz Centra 'Pričaj mi' kako bismo saznali tajne njihovog uspjeha, dojmove i komentare na iskustvo crowdfundanja, kao i Crowdfunding Academy edukaciju.

 

1. Molimo Vas da se ukratko prisjetite svojeg iskustva pohađanja Crowdfunding Academy edukacije. Kako Vam je ona pomogla u Vašoj crowdfunding kampanji?

Buba bar: Edukacija je za nas bila ugodno i korisno iskustvo, pružila nam je prije svega uvid u srž crowdfundinga kao nove platforme financiranja i pomogla je ostvarivanjem novih kontakta, poboljšanom vidljivošću same udruge, a time i kampanje. Stekli smo nova znanja, dobili korisne smjernice, ugodno smo se družili i mogli razmijeniti ideje s različitih područja.

Ku-kuc!: Predavanja su bila izuzetno korisna i nama otvorila cijeli jedan novi svijet. Crowdfunding kampanja ima niz svojih zakonitosti, postoje pravila koja moraš znati i ispoštovati da bi ti projekt uspio. Bez Crowdfunding Academy to ne bismo znale, a također ne bismo ni dobile poticaj da se upustimo u takvo nešto – u cijeli proces organizacije kampanje. U ovom trenutku sa sigurnošću možemo reći da danas ne bismo bile tu gdje jesmo da nismo slučajno saznale za ovaj program i odlučile se prijaviti na njega.

Buba bar
2. Vaša kampanja uspješno je prikupila iznos koji ste tražili. Čestitamo još jednom! Što je slijedilo nakon same kampanje, jeste li zadovoljni realizacijom projekta i koji su Vam planovi za  dalje?

Buba bar: Iznimno smo zadovoljni kampanjom, iako je ona bila samo jedan od koraka za cjelokupnu realizaciju našeg projekta. Trenutno smo postupku provedbe javne nabave za renoviranje i adaptaciju objekta u kojemu će biti smješten Buba bar. Realizacija ideje malo se odužila, no to nas nije obeshrabrilo, nego je otvorilo neke druge mogućnosti. Dok čekaju na svoje prvo pravo zaposlenje, Bubamarci rade catering po potrebi i rado se odazivaju na različite evente (aukcije, konferencije, sajmove i slično).

Ku-kuc!: Naša kampanja je friško gotova. Ovaj tjedan smo mnogo vremena posvetile evaluaciji cijele kampanje i naše učinkovitosti u njoj – zbrajamo sve dobre poteze i sagledavamo one za koje sad iz ove perspektive mislimo da su bili lošiji. Pred nama je početak proizvodnje kutija u sklopu projekta „Ku-kuc! Priča je unutra“, no prije svega planiramo jedno vikend-strategiranje gdje ćemo kao tim odlučiti kojim ćemo smjerom nastaviti u razvoju ovog projekta.

3. Vaša kampanja je naišla na veliku potporu građana/ki. Što mislite da je ljude privuklo da podrže Vaš projekt i koji način komuniciranja sa zajednicom podržavatelja se pokazao najučinkovitijim?

Buba bar: Ova naša priča ima jednu emotivnu komponentu i svatko tko je podržao ideju morao je u startu imati određenu dozu empatije i simpatije za glavne likove u njoj, a to su Bubamarci. Bubamarci su simbol svih onih osoba koje su zbog zakonskih ograničenja i tromog sustava zakinuti za jedno pravo – pravo na rad, a to su mnogi prepoznali i odlučili im dati svoju podršku. S obzirom da naša Udruga broji velik broj članova (njih oko 1500), podrška se širila od članova obitelji, susjeda, prijatelja, do drugih u našoj lokalnoj zajednici, pa na kraju poprimila i nacionalne razmjere. Što se načina komunikacije tiče, definitivno su to društvene mreže, konkretno Facebook, gdje smo i dobivali povratnu informaciju i poruke podrške.

Ku-kuc!: Na društvenim mrežama smo bili dosta aktivni i to je ljude zainteresiralo za naš projekt. Podržale su nas mnoge javne osobe različitih profila što je dodatno privuklo ljude da saznaju više o našem projektu i da nas podrže. Na kraju, mislimo da smo imali dobru strategiju prema hrvatskim medijima koji su nas također podržali. Tijekom tri tjedna smo neprestano komunicirali s njima, smišljali nove priče, slali priopćenja za važnije momente kampanje. Podržali su nas mnogi lifestyle portali, kao i hrvatske blogerice koje se bave tematikom roditeljstva, odgojem djece i slično, a koje čita naša ciljana publika.

Ku-kuc! The Story is Inside
4. Zašto ste se odlučili za crowdfunding kao model financiranja i kome biste ga preporučili? Biste li u budućnosti pokrenuli, ili možda već planirate, neku novu kampanju?

Buba bar: S obzirom da kao udruga nemamo vlastite prihode te se često moramo oslanjati na različite tipove financijske podrške, crowdfunding je bio nekako logičan izbor. Primarno smo se usmjerili na prezentaciju ideje i željeli smo što bolje odraditi promidžbu i testiranje tržišta. Preporučili bismo crowdfunding svima koji imaju privlačnu ideju, za koju znaju da mogu dobiti podršku i koji su spremni predano se posvetiti kampanji. S obzirom da je naša priča još uvijek u postupku realizacije, ne razmišljamo o novim kampanjama, ali u budućnosti su sve opcije otvorene. Često razmatramo nove ideje, tako da je moguće da se opet upustimo u crowdfunding, ako se ukaže prilika.

Ku-kuc!: Crowdfunding nam se od početka činio kao model financiranja koji bi bio uspješan za naš projekt. Budući da se u razvoju projekta „Ku-kuc! Priča je unutra“ bavimo proizvodnjom posebnog didaktičkog pomagala za igru djece i odraslih, možemo reći da je cijela naša priča jako opipljiva – dakle, u središtu svega je konkretan proizvod. Preporučile bismo crowdfunding svim timovima koji imaju ideju u koju vjeruju. Mnoge udruge u Hrvatskoj imaju vrijedne projekte, a treba im mnogo vremena da se razviju zbog nedostatka financijskih sredstava. Mnoge udruge ovise o natječajima. Crowdfunding je način da stvari preuzmeš u svoje ruke, da zasučeš rukave i pokažeš svijetu što imaš – pa da drugi prepoznaju vrijednost onoga što nosiš i pomognu u realizaciji nove ideje. Mislim da je iznimno vrijedno širiti znanje o ovom načinu financiranja za kojeg još uvijek većina u Hrvatskoj ne zna.

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return