Guerrilla marketing: Uspješne kampanje neprofitnih organizacija

Nekonvencionalno. Jeftino. Šokantno. Učinkovito. Kreativno. Fleksibilno. Viralno. Duhovito. Neobično. Sve je to guerrilla marketing. I upravo iz tih razloga je guerrilla marketing savršen za neprofitne organizacije i udruge koje nemaju monstruozne korporacijske budžete za oglašavanje.

Jay Levinson, autor izraza guerrilla marketing napisao je «Nikad nije bilo više strateški nego sada da neprofitni sektor nauči razmišljati i ponašati se kao gerila.» Iako je ovaj citat objavljen u knjizi iz 2010. godine, jednako, ako ne i više vrijedi i danas. Guerrilla marketing i gerilske tehnike su proizašle iz gerilskog načina ratovanja te se odnose na marketinške solucije koje nastaju i provode se u uvjetima kada su financijska i bila koja druga sredstva limitirana ili nepostojeća. Princip je jednostavan: što manja ulaganjai što veći rezultati. Možete li se poistovjetiti s time? Nedostatak financijskih ulaganja u ovom načinu oglašavanja se svakako nadoknađuje ulaganjem u kreativne kapacitete, jer se oslanja na vrlo maštovita marketinška rješenja.

Donosimo vam pet primjera kako bismo nadahnuli kreativce u vama i nastanak sjajnih gerilskih kampanja.

Unicef

Cilj ove kampanje je bio raširiti svijest o napuštenoj djeci kojih je preko 145 milijuna u svijetu. Postavili su 14  dječjih kolica iz kojih se širio zvuk dječjeg plača. U njima se nalazila poruka "Hvala što marite, nadamo se da ima više ljud poput vas. Unicef, Budi mama na tren." Kampanja je privukla veliku medijsku pažnju i unutar dva dana 80 posto Finaca je čulo za nju.

Foto: Inagorillacostume.com
 

Amnesty International

Akcija "Zahtijevamo dostojanstvo" organizirana s namjerom ukazivanja na problematiku beskućnika u Hrvatskoj. U pješačkoj zoni u Zagrebu postavljene su lutke kojima su htjeli privući pozornost građana, zakonodavca i lokalne samouprave te ih motivirati na rješavanje tog društvenog problema.

Foto: Behance.net
Foto:Behance.net

WWF

Htjedući naglasiti važnost očuvanja prašuma, izradili su rupu na držaču za papir u obliku Južne Amerike. Glavna je poruka bila upozoriti na masovno trošenje papira koja ima izravni utjecaj na planetu i uništavanje prašuma.

Foto:Boredpanda.com

Crveni križ

Crveni križ nije imao dostatna sredstva za prevoženje svojih volontera na mjesta gdje su potrebni. Kako nisu uspjeli privući interes za doniranje financijskih sredstava, odlučili su se za drugačiju taktiku. Povezali su se s web stranicama za bukiranje letova te instalirali svoj gumb koji vodi na stranicu Crvenog križa na kojoj se mogu donirati besplatne milje. Povezivanje je omogućeno spajanjem i na društvene mreže kako bi donatori motivirali svoje prijatelje na poklanjanja svojih milja.

 

Save The Children

Vrlo jednostavna YouTube kampanja kojom su htjeli privući ljude na potpisivanje peticije. Video je interaktivan i uključuje gledatelja u akciju, ali na jednostavan način s upečatljivom porukom da jedan klik može spasiti milijune.

 

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return