Kako osvojiti društvene mreže i na koga se ugledati?

Boli vas glava od svakodnevnih statusa i tweetova? Lajkovi ne dolaze, a nemate ideju zašto? Community management zahtjevan je posao iako je lako zavarati se da nije posao uopće, pogotovo ako inače ‘visite’ na društvenim mrežama. Kvalitetno komuniciranje s posjetiteljima zahtjeva planiranje, promišljanje i stalno praćenje svoje publike i konkurencije. Da bismo vam olakšali cijelu stvar, donosimo pet savjeta za poboljšanje vašeg community managementa, s primjerima dobre prakse iz domaćeg neprofitnog sektora.

1. Jedan od ključnih elemenata za povećanje broja pratitelja i količine prometa na društvenim mrežama jest kvalitetna i učestala interakcija. 

Postavljajte pitanja, pozovite ljude da komentiraju, organizirajte glasanje, foto akciju, kratki kviz.  Uključite se i sami u aktualne rasprave i komentirajte u ime svoje organizacije na drugim stranicama, statusima i tweetovima. Interakciju ćete najbolje potaknuti lajkanjem, komentiranjem, podijelom tuđih sadržaja i teganjem drugih osoba i organizacija u svojim postovima. Kada vam ponestane inspiracije, pogledajte kako to radi Sindikat biciklista. Na njihovim stranicama možete pronaći foto akcije, objave fotografija svojih posjetitelja, rasprave o različitim temama i redovito odgovaranje pratiteljima na komentare. Na taj način uspješno stvaraju i održavaju kontakt sa svojom zajednicom kroz engagement.

Fotografija: Facebook/Sindikat biciklista
2. Drugi važan element jest odabir stila komuniciranja. 

Razmislite o naravi svojeg djelovanja i odlučite želite li biti duhoviti, ozbiljni, borbeni, pametni — i u tome budite dosljedni. Raznolikost sadržaja zahtjeva fleksibilnost u stilu, ali bilo bi dobro da odaberete jedan stil koji će vašoj organizaciji dati karakter, da vaši posjetitelji znaju što očekivati i da vas potraže i prepoznaju u džungli newsfeeda. Ovdje bismo kao primjer dobre prakse izdvojili ekipu iz Radio studenta koji svojim inteligentnim humorom i autoironijom uspješno privlači, zabavlja, ali i informira svoju publiku. Njihov stil je opušten, pomalo otkačen i često personaliziran. Objave vlastitih fotki iz ureda i etera privlači ljude i stvara neformalan ton koji je poticajan za interakciju.

‍Fotografija: Facebook/Radio Student
3. Sljedeća stvar na koju trebate obratiti pozornost su raznolikost i kvaliteta sadržaja te njihovo pravilno doziranje. 

Ako iz dana u dan dijelite news članke, s vremenom više nikoga neće biti briga što imate za reći. Isto tako nemojte stavljati samo vlastiti sadržaj i neprestano pričati o tome što radite — podijelite tuđe objave i pazite na raznolikost sadržaja. Kombinacija vijesti, događanja, korisnih savjeta i duhovitog sadržaja ključna je ako ne želite izgubiti svoje pratitelje. Koristite fotografije, videe, gifove, opciju live i sve druge alate koji vam se nude. Za dobar primjer pogledajte kako to radi Zagreb Pride. Dijele vijesti, javljaju se uživo s prosvjeda, objavljuju fotografije, poneki duhoviti caption i gif, šalju borbene poruke i zauzimaju stav. Na taj način zadovoljavaju interese svoje raznolike publike i nikada nisu dosadni ni monotoni.

Fotografija: Facebook/Zagreb Pride
4. Nadalje, budite aktualni! 

Ničime nećete toliko uspješno privući nove ljude kao jahanjem na valu vrućih vijesti i rasprava, a ovo posebice vrijedi za Twitter. Pokušajte se nametnuti kao opinion makeri u području kojim se bavite. Izrazite svoj stav i oglasite se o aktualnostima. Budite brzi i pametni u komentiranju i interpretiranju događaja i informacija. Inicijativa Are You Syrious, primjerice, uspješno prenosi najnovije i relevantne vijesti o izbjeglicama. Imaju vlastiti daily digest, a događaje ne prenose samo pukim dijeljenjem članaka već i prenošenjem intervjua, osobnih priča, zanimljivih podataka i rasprava. Tko god traži relevantne informacije o ovoj temi prije ili kasnije će naletiti na njih i upecati se.

Fotografija: Facebook/Are You Syrious?
5. Last but not least, educirajte i budite korisni svojim posjetiteljima. 

Dijeljenje popisa ‘10 stvari koje morate…’ postao je zamoran klišej, ali s razlogom je sveprisutan i popularan. Od popisa su svakako bolji edukativni videi, posebice animirani, kao i fotografije i stripovi. Dijeljenjem edukativnih sadržaja ne samo da ćete pomoći svojim posjetiteljima nego ćete i sebe predstaviti kao one koji znaju što rade. Tko je napisao same savjete neće biti ni toliko bitno — vaši pratitelji vezat će ih uz vaše ime. Ovdje se ugledajte na Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca koji uvijek imaju korisne informacije, savjete i trikove u rukavu te informiraju o zanimljivim radionicama, tečajevima i webinarima. Na taj način uspješno održavaju imidž profesionalaca, što im je i u samom imenu.

Fotografija: Facebook/Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca

Kao i u svemu, ni u community managementu rezultati neće doći preko noći — potrebno je puno vježbe, pokušaja i pogrešaka. Napravite dobar plan,  počnite s primjenjivanjem pročitanog i gledajte kako vaša zajednica raste.

Za sve ostale savjete tu smo mi, slobodno nam se obratite!

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return