Kako se Brodoto našao u Lukiškės zatvoru u Vilniusu?

Kada čujete ‘partnerski sastanak’ vjerojatno pomislite na jednu običnu, pomalo sterilnu prostoriju s konferencijskim stolom i stolicama. Ozbiljnost, formalnost, raspored koji treba ispratiti. Često je upravo takav slučaj, ali ne uvijek. Ovog puta zamijelili smo uobičajenu prostoriju zatvorom. Cijeli jedan dan proveli smo u bivšem zatvoru Lukiškės u Vilniusu. 

Kako smo se uopće našli tamo?

Posljednjih godinu dana partneri smo na vrlo zanimljivom projektu imena Climb Over. Tema projekta je maloljetnička delinkvencija te problematika kako mlade ljude nakon izlaska iz zatvorskog sustava ponovno vratiti u društvo što bezbolnije moguće. Dok se partneri iz Litve i Engleske bave radom s mladima u praksi, Brodoto je zadužen za kreativni i digitalni aspekt projekta kako bi ga učinio što vidljivijim.

Climb Over, koji iza sebe nosi već godinu dana rada, sastanaka i događaja, ovoga puta organizirao je  konferenciju u Vilniusu, u Litvi. Sudjelovali smo na dvije radionice unutar zatvora te smo samim boravkom tamo doživjeli što znači provoditi vrijeme iza rešetaka. Također smo imali priliku lutati cijelim zatvorom i otkriti izložbu plakata žena koje su bile zatvorene u zatvoru Panevėžys i mladih koji su željeli širiti svijest o stigmi prema ljudima koji su jednom počinili zločin.


Kasnije smo imali konferenciju za širu javnost pomoću koje se nastojalo senzibilizirati prisutne ljude po pitanju maloljetničke delinkvencije. Neki od govornika bili su upravo bivši prijestupnici te su iz svojih životnih primjera mogli objasniti kako su se izvukli iz teških situacija koje su ih snašle. 

Jedna stvar je bila jasna nakon konferencije - bez humanitarne pomoći i dobre namjere ljudi, neće biti puno uspješnih primjera koji svoj život započinju nakon izlaska iz zatvora. Inspirirani raspravom, želimo vas podsjetiti na drugu priliku koju svaka osoba zaslužuje, jer ljudi nisu odlučili biti prijestupnici, najčešće ih je teška životna situacija dovela do toga. 


Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return