Ključni alat svake uspješne crowdfunding kampanje

Više od 13 milijuna kuna prikupljeno je u Hrvatskoj različitim crowdfunding kampanjama, a ovo tržište kod nas se tek počelo razvijati. Crowdfunding kao alternativni izvor financiranja otvara mogućnosti mladim poduzećima, inovatorima i neprofitnim organizacijama da pokrenu ili razviju svoje poslovanje i stvore zajednicu podržavatelja spremnih za sudjelovanje u pozitivnim društvenim promjenama.

Jedan od najvažnijih elemenata svake uspješne crowdfunding kampanje je komuniciranje putem društvenih mreža. Na njima ćete informirati svoje podržavatelje o ciljevima, ali i vrijednostima koje pokreću vašu kampanju te okupiti i uključiti sve one koji žele postati dio dobre, vaše priče.

Donosimo 4 savjeta koji će vam olakšati put do željenog ishoda i pomoći vam da stvorite zajednicu podržavatelja koja će s vama graditi bolje društvo.

1. Definiranje ciljane skupine

Iako su društvene mreže danas neodjeljiv dio crowdfunding kampanja, ne morate im nužno pribjeći ako se tamo ne nalaze potencijalni podržavatelji vaše kampanje. Krenite stoga prvo od definiranja vaše ciljane skupine i identificiranja onih mreža koje najviše koriste. Najuži krug podržavatelja uključuje vaše kolege, volontere, prijatelje i članove obitelji — pozovite ih da se osobno angažiraju i podijele informacije o kampanji na svojim osobnim profilima te da uključe širi krug poznanika u priču koju zajedno stvarate.

Širi krug podržavatelja čine oni koji dijele vašu misiju i vrijednosti, ljudi koji će imati izravnu ili neizravnu korist od vaše kampanje te oni koji se privatno ili profesionalno bave područjem koje vaša kampanja pokriva. Istražite ljude, stranice i grupe na društvenim mrežama koje se već bave sličnim temama ili ih one interesiraju te ih informirajte o svojoj kampanji. Detektirajte poznate ili utjecajne osobe koje možete uključiti u vašu kampanju kako biste povećali njenu vidljivost. Upoznajte se s radom novinara i medija koji pišu o srodnim temama, pratite ih na Twitteru i pokušajte stupiti s njima u kontakt.

Društvene mreže povezuju vas i s medijima.

2. Odabir mreže ili stvaranje nove stranice za kampanju

Društvene mreže koje se najčešće koriste u crowdfunding kampanjama su Facebook i Twitter. Facebook vam omogućava različite formate za dijeljenje sadržaja i vijesti o kampanji, poput zasebne stranice za samu kampanju, grupe ili eventa, dok je Twitter pogodniji za širiti vijesti do većeg broja ljudi, kvalitetniju interakciju i izgradnju trajnijeg odnosa s podržavateljima. Instagram je koristan za dijeljenje jednostavnih i vizualno atraktivnih sadržaja o vašoj kampanji, a Linkedin za profesionalnije komuniciranje i uključivanje poslovne zajednice. Ukoliko mladi čine važan dio vaše ciljane skupine, razmislite i o korištenju Snapchata koji ima i vlastitu donatorsku platformu ‘Snapcash’.

Da biste uspješno širili glas o svojoj kampanji putem društvenih mreža, prvo morate imati solidan broj aktivnih pratitelja/ica koji će činiti uži krug podržavatelja kampanje i širiti vašu priču dalje. Razmislite o tome na kojoj društvenoj mreži ste najaktivniji i najuspješniji u komuniciranju i izgradnji zajednice.

Za slučaj da još nemate profil vaše organizacije ili inicijative na društvenim mrežama, crowdfunding kampanja je pravi trenutak da ga otvorite. Ipak, učinite to prije lansiranja kampanje samo ako imate dovoljno vremena za okupljanje inicijalne skupine pratitelja. Ako pred lansiranje kampanje imate tek stotinjak pratitelja, vaš doseg u promociji kampanje neće biti značajan, što će u konačnici utjecati i na broj podržavatelja kampanje.

3. Sadržaj i konverzija podrške u donacije

Cilj vođenja kampanje na društvenim mrežama je doprijeti do što većeg broja ljudi, informirati ih o samoj kampanji i potaknuti da se uključe i u konačnici doniraju za vaš cilj. Standardno pravilo za vrstu sadržaja koju ćete dijeliti jest — 80% informativnih i edukativnih objava te 20% objava koje izravno pozivaju na doprinos i doniranje za cilj kampanje. Vaš glavni zadatak prilikom komuniciranja s ciljanom publikom je osigurati konverziju zainteresiranih promatrača u podržavatelje i donatore. Na 100,000 impresija dobit ćete oko 2,000 klikova, svega stotinjak osoba preuzet će vaše materijale, a procjena je da će samo njih 10 doista financijski podržati kampanju. 

Velika je razlika u broju onih koji vide vašu kampanju na društvenim mrežama i koji u nju u konačnici ulože novac.

S ovime na umu uvijek pridajte posebnu pozornost:

  • kvaliteti i učestalosti objava
  • prisutnosti u medijima i vidljivosti postojeće podrške
  • transparentnosti i izgradnji povjerenja
  • privlačnosti perkova za donatore

Izuzetno je važno unaprijed pripremiti strategiju i plan objava na društvenim mrežama, kao i pripremu gotovih sadržaja prije same objave. Imajte spremne:

  • videe s ambasadorima kampanje
  • promotivne fotografije
  • infografike i podatke o kampanji
  • zahvale za određenu količinu prikupljenih sredstava

Pripremite raznolike sadržaje koji su izravno i neizravno vezani uz temu i ciljeve vaše kampanje poput aktualnih događaja, videa i fotografija, medijskih objava i predstavljanja tima koji radi na kampanji. I ne zaboravite — osim privlačenja pozornosti zanimljivom objavom, presudno je da zainteresiranog podržavatelja usmjerite na profil kampanje na crowdfunding platformi. Vaše objave na društvenim mrežama uvijek moraju uključivati poveznicu na kampanju!

STEMI tim razvoj projekta nakon crowdfunding kampanje popratio je video blogom.

4. Plan komunikacije

Crowdfunding kampanje zahtijevaju učestale i dinamične objave na društvenim mrežama, što ponekad može preći standardnu količinu objava u skladu s pravilima pojedinih mreža. ‘Spamanje’ publike možete izbjeći pametno osmišljenim redoslijedom objava i pripremljenim timeline-om koji ćete potom mijenjati sukladno događajima u kampanji poput pojave u medijima ili dosezanju određenog iznosa. Timeline objava treba uključivati različite društvene mreže i biti kreiran na način koji će ih sinkronizirati i maksimizirati učinkovitost komunikacije.

Pratite i nadzirite uspješnost svake objave na svakoj društvenoj mreži. Koristite Facebook Insights i pratite ‘mentions’ i ‘retweets’ na Twitteru. Definirajte odnos aktivnosti na društvenim mrežama s drugim komunikacijskim aktivnostima poput objava na web stranici, platformi ili putem medija. Redovito informirajte podržavatelje o novostima, količini prikupljenih sredstava i zahvalite im na podršci.

Komunicirajte sa svojom publikom i razgovarajte o razlozima njihove podrške i suradnji.  Imajte na umu vrijeme kada je vaša publika online i pazite kako ćete i koliko sadržaja dijeliti s njima — općenito pravilo je jednom dnevno ili u dva dana na Facebooku te nekoliko objava dnevno na Twitteru.

Napokon, na samom kraju kampanje, zahvalite svima koji su doprinijeli vašem cilju, svim suradnicima i volonterima. Ostanite u kontaktu sa svojom zajednicom podržavatelja te ih informirajte o svim novostima i rezultatima projekta kojeg ste zajednički gradili. Kraj vaše crowdfunding kampanje, uspješna ili ne, uvijek će biti i početak neke nove priče. Sretno!

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return