Ponos na ulicama Zagreba

Prošle subote, 10. lipnja, održana je šesnaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2017 kojoj je prvi put prethodio jedan cijeli Mjesec ponosa. Nekoliko tisuća ljudi marširalo je ulicama Zagreba za 'tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta'. Nakon mnogih godina, Ministarstvo kulture nije financijski podržalo Povorku, stoga su se organizatori/ce okrenuli LGBTIQ zajednici i javnosti te ih tražili podršku. Razgovarali smo s Dinom Jokanović, programskom koordinatoricom udruženja Zagreb Pride, o organizaciji ovogodišnje Povorke i Mjeseca ponosa.

Za početak, čestitke na još jednom uspješnom prajdu! Jedna od najznačajnijih novina ovogodišnjeg cjelokupnog programa Zagreb Pride-a svakako je Mjesec ponosa. Organizirali/e ste više od 30 evenata - od partija, društvenih igara i filmova do šišanja, grafitiranja i bubnjanja. Jeste li zadovoljni/e odazivom i podrškom LGBT zajednice?

 

Zahvaljujemo na čestitkama te se nadamo da će i idući Prajd nastaviti ovaj pozitivan trend. Ove godine smo krenule_i s isprobavanjem novog koncepta Mjeseca ponosa te smo došle_i do mnogih korisnih zaključaka koje ćemo primjeniti u daljnjoj organizaciji. Odaziv LGBTIQ zajednice je uistinu varirao od događaja do događaja. Radionice su bile odlično posjećene, dok oko nekih tribina i njihove posjećenosti bismo mogle_i raspravljati. Veliki izazov pred nama je predstavljala količina događaja, ali smo uz pomoć naših vrijednih volonterki, kao i PR agencije s kojom već neko vrijeme surađujemo uspjele_i postići da programi dođu do ciljanih publika. Dakako, odaziv i podrška uvijek mogu biti bolji te ćemo za iduću godinu razraditi još kvalitetniji plan i, nadamo se, doći do još većeg broja osoba.

 

Ove godine Povorka ponosa nije dobila financijsku podršku institucija koju je prethodnih godina u pravilu dobivala. Kako je ovo utjecalo na organizaciju cijelog programa? Koliko ste sredstava uspjeli/e prikupiti od građana/ki?

 

Ove godine smo se našle_i u situaciji da moramo organizirati najopsežniji program sa najmanje sredstava, a u čemu smo i uspjele_i, ponajviše radi pomoći naših prijateljskih udruga i organizacija koje su u sklopu Mjeseca ponosa organizirale svoje programe. Priznajemo da smo se još dodatno povezale u tom procesu te ćemo i ovakav model organizacije primjeniti i idućih godina. Prajd je tu – za sve nas. Još uvijek zbrajamo točno koliko smo sredstava uspjele_i prikupiti od građanki i građana, no ove godine smo naišle_i na prekrasnu podršku te možemo reći kako su Povorku ponosa, Mjesec ponosa, ali i Partycipaciju ove godine omogućile_i donacije naših podržavateljica.

Zagreb Pride donatorska kampanja na Facebook-u
Povorka ponosa Zagreb Pride veća je iz godine u godinu. Na koje sve načine mobilizirate LGBT zajednicu i kojim komunikacijskim kanalima to činite?

 

Mobilizacija LGBTIQ zajednice kreće sve ranije i ranije, a prva linija mobilizacije jest poziv da se zainteresirane osobe priključe u Tim za Prajd. Ove godine je poziv išao nešto kasnije nego inače jer smo u potpunosti promijenile_i organizacijski koncept no odaziv je bio i više nego zadovoljavajući. U svojoj komunikaciji prema zajednici koristimo Facebook i Twitter, a trenutno smo se počele_i širiti i na Instagram, kao i graditi bazu mail adresa naših volonterki. Još uvijek radimo na komunikacijskoj strategiji, no ova Povorka ponosa je pokazala da se krećemo u dobrom smjeru te da samo trebamo nastaviti raditi to što radimo, još više promišljati načine komunikacije, još više izlaziti u javnost te komunicirati svoj rad što transparentnije moguće.

 

Zagreb Pride poznat je po širokoj i progresivnoj platformi uključivanja različitih marginaliziranih skupina u svoje djelovanje. Ostvarujete li i formalnu suradnju s drugim organizacijama civilnog društva u ovom pogledu? Koje biste partnere/ice posebno istaknuli?

 

Surađujemo s velikim brojem lokalnih, regionalnih i međunarodnih organinzacija, udruga i inicijativa, no kao i uvijek, neke moramo istaknuti kao sestrinske. Od samih početaka veliku podršku dobivamo od Lezbijske organizacije Rijeka – LORI, usko surađujemo s Trans Aidom, Kućom ljudskih prava, Iskorakom, GONG-om, aktivne smo članice Platforme 112, ILGA-e, IGLYO-a etc. U posljednje vrijeme smo se povezale_i i s organizacijama koje su se okupile u Platformu za ženska reproduktivna prava te namjeravamo još dodatno produbiti postojeće suradnje.

16. Povorka ponosa Zagreb Pride

Jeste li razmišljali/e o provođenju crowdfunding kampanje kao modela financiranja Povorke ili nekog drugog programa u okviru Zagreb Pride-a?

 

Ove godine smo na Facebooku provele_i crowdfunding kampanju koja se pokazala prilično uspješnom, a koja je obuhvaćala tri faze komunikacije prema našim postojećim podržavateljicama, ali i potencijalnim podržavateljicama. U prvoj smo fazi komunicirale_i naš rad izvan Povorke ponosa koji obuhvaća edukacije, pružanje pravne pomoći i zagovaranje, odnosno brand Zagreb Pridea te smo postigle_i solidne rezultate. Nadalje smo krenule_i komunicirati samu Povorku ponosa i apelirale_i smo na potrebnu podršku, dok smo u završnoj fazi i prikladnim poklonima zahvaljivale_i našim podržavateljicama. Prošlih godina smo isprobavale_i razne crowdfunding platforme, no zaključile_i smo da je ovogodišnji model uspješan te da ga je samo potrebno nadograditi. Ono čemu težimo jest kontinuirana podrška naših podržavateljica i podržavatelja simboličnim mjesečnim iznosima koji bi nam omogućili da imamo određenu sigurnost u aktivnostima koje nisu toliko zanimljive donatoricama, a od velikog su značaja za LGBTIQ zajednicu.

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return