Povećajte broj podržavatelja uz naših 5 savjeta za email marketing

Mnogi kažu da je staromodan. Neki idu toliko daleko pa ocjenjuju da je čak i mrtav.

Uvjeravamo vas, međutim, e-mail marketing, još uvijek je jedan od najboljih načina za doprijeti do svoje publike i na taj način, u intimnom okruženju, inboxu korisnika, ponuditi im dodanu vrijednost.

Glavna prednost komunikacije putem emaila za vašu organizaciju ili poduzeće je mogućnost da brzo i jednostavno dođete do velikog broja ljudi. Email i newsletter važno su sredstvo marketinga i informiranja vaših podržavatelja i korisnika o onome što radite, o svojem brendu i uslugama. Uz internetske platforme poput Mailchimpa ili Constant Contact-a, praćenje svoje publike, testiranje kvalitete maila kojeg šaljete i statistike otvaranja omogućavaju vam da eksperimentirate i vježbate svoje email marketing vještine.

Zašto je email marketing toliko učinkovit?

  • Jer je u većini slučajeva besplatan
  • Jer nudeći vrijedan sadržaj, stvarate vjernu publiku
  • Više sljedbenika jamči bolji promet na vašoj web platformi
  • Više sljedbenika jamči snažniji word-of-mouth marketing
  • Zbog jednostavnog praćenja reakcija publike

Donosimo vam 5 savjeta za pisanje kvalitetnog email-a i uspješnog newslettera — pobrinite se da vaš mail ne ode u spam i da zaista bude otvoren i pročitan!

Nikada više u "spam" folderu.

Izbrusite svoju vještinu pisanja

Za početak, savladajte osnovne vještine copywritinga o kojima smo pisali u prošlotjednom blogu — kvalitetan email je prije svega kvalitetan tekst uz atraktivan naslov koji će privući čitatelje. Neka vaša poruka bude kratka, jasna i korisna. Zainteresirajte svoju publiku pitanjem ili obećanjem rješenja, pozovite ih da se uključe, ponudite im nešto novo i zanimljivo. Nemojte pisati duge rečenice — koristite paragrafe, podnaslove i bullete za prohodniji tekst i pišite prijateljskim jezikom — onako kako govorite.

Ukoliko nudite određene usluge, nemojte biti agresivni u promociji — važnije je stvoriti povjerenje nego prodati proizvod ili uslugu. Predstavite usluge kroz svoju priču, prethodne uspjehe, koristi i vrijednosti iza kojih stojite. Koristite kvalitetne fotografije kako biste razbili monotoniju teksta i ugradite u njih poveznice koje će odvesti čitatelje na vašu web stranicu i ono što im nudite.

Istaknite se iz gomile

U moru mailova koji se bore za pozornost ciljane publike, važno je personalizirati svoju poruku i izbjegavati pretjerano formalni ton koji bi mogao čitatelja natjerati na zijevanje > click > delete. Radite na vlastitom stilu pisanja koji će biti vaš potpis i učiniti vas prepoznatljivima čitateljima. Igrajte se riječima, budite duhoviti, zanimljivi i inovativni u svojoj komunikaciji. Vrlo je vjerojatno da ono što nudite ili o čemu pišete nude i stotine drugih poduzeća i organizacija — upravo zbog toga je važno da vaša publika prepozna vaš glas u gomili i poželi i drugi put čuti baš ono što vi imate za reći o nekoj temi ili problemu.

Upoznajte pretplatnike i tražite pristanak

Upoznajte svoju publiku i segmentirajte listu pretplatnika ovisno o tome što ih zanima, što otvaraju, a što ne. Uvijek poštujte privatnost drugih i u svakoj kampanji osigurajte pristanak i pretplatu vaših korisnika za svoj newsletter. Preporučujemo vam ‘double opt-in’ formu u kojoj novi pretplatitelj ispunjava vaš obrazac za prijavu na newsletter a zatim potvrđuje u follow-up mailu da želi biti dio vaše liste. Jednom kada ste definirali ciljane čitatelje i čitateljice, isplanirajte vrijeme i učestalost slanja svojeg newslettera. Budite dosljedni i naviknite svoje pratitelje na određenu rutinu slanja kako bi im se približili i iskoristili priliku da newsletterom gradite povjerenje u vaš brend.

Pišite o onome o čemu vaša publika želi čitati.

Budite korisni

Razmislite o vlastitim razlozima za otvaranje ili brisanje nekog maila. Vrlo je vjerojatno da ćete otvoriti onaj newsletter ili mail od kojeg očekujete nešto korisno za sebe ili za svoju organizaciju.  Prepoznajte što je to što bi vaša publika voljela čitati, a ako vam je teško procijeniti, pitajte ih u kratkoj online anketi! U svakom slučaju, bitno je nagraditi ljude što su pročitali vaš mail/newsletter, tj. osigurati im neku korist. Podijelite s njima korisne savjete — kao što mi upravo činimo — potaknite ih i inspirirajte na djelovanje, informirajte ih o novostima i zanimljivostima.

Izbjegnite spam folder

Informirajte se o načinu funkcioniranja spam filtera i naučite ih izbjeći. Donosimo vam nekoliko Mailchimpovih natuknica za uspješan odlazak vaših mailova u inbox, a ne junk folder. Prvo, tražite vaše pratitelje i podržavatelje da vas dodaju u svoj adresar, obraćajte im se imenom i šaljite mailove s provjerenih domena. Zatim, uredite svoj sadržaj i uredno ga formatirajte u što kraći tekst sa slikama i poveznicama na vaše sadržaje. Izbjegavajte pisanje u ‘capsu’, pretjeranu upotrebu interpunkcije i riječi vezane uz prodaju i nagrađivanje. Napokon, odaberite jednostavan i uvjerljiv mail s kojeg šaljete svoje sadržaje i počnite slati probne mailove koristeći Mailchimp da biste testirali što odgovara vašoj publici.

Jeftinije, direktnije, intimnije

Email marketing još uvije je kralj. Zvuči nevjerojatno, ali svake sekunde na svijetu pošalje se preko 2,5 milijuna mailova. To je 150 milijuna mailova u minuti! Drugim riječima, u dobu društvenih mreža, gdje pažnju i promociju često morate i platiti, email marketing pruža jeftiniji, direktniji, intimniji pristup svojim korisnicima. I upamtite. Poslovno gledano - veća email lista pretplatnika daleko je vrjednija nego sljedbenici na twiteru.

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return