Radnopravnost svima

Kampanja “Radi ponosno” udruge Vox Feminae pobjedila je na prvom Brodotoovom kreativnom maratonu Give a Hack prošloga prosinca. Ususret njenom lansiranju, saznajte više o njenom sadržaju te dojmovima voditelja kampanje nakon pobjede.

Tim Vox Feminae s kretivnim profesionalcima koji su sudjelovali u stvaranju njihove kampanje nakon pobjede na prvom Give a Hack kreativnom maratonu. Fotografija: Brodoto

1. Za početak nam recite kako ste došli do ideje za kampanju ‘Radi ponosno’ i kako vam je u fokus došla tema ravnopravnosti LGBTI osoba na radnom mjestu?

Ideja je začeta još 2013. kad smo radili istraživanje o uvjetima rada u civilnom sektoru, i kad smo osvijestili na vlastitoj koži prekarnost i nestabilnost razvoja organizacija civilnog društva koje se bave demokratizacijom društva, nezavisnom kulturom i rodnom ravnopravnošću. Nakon 15 godina postojanja Povorke ponosa, mišljenja smo da je sazrijelo vrijeme da se osim aktivista i aktivistkinja uključe i ostali društveni akteri u nastojanja za postizanje rodne ravnopravnosti i tako smo se odlučili u pionirski pothvat stvaranja  šire alijanse koja će se sastojati od sindikata, organizacija civilnog društva, poslodavaca i predstavnika državnih tijela po ovom pitanju.

2. Kada krećete s kampanjom i koji su njezini glavni ciljevi?

Krećemo početkom ožujka: 2.3. će biti prvi billboardi i city light plakati vani, a 3.3. ćemo imati predstavljanje u Kući Europe. U međuvremenu je kampanja iz radnog naslova ‘Radi ponosno’ promijenila slogan u ‘Radnopravnost svima!’ i ciljevi su osvještavanje javnosti o bitnosti radnog okruženja ponosnog na različitost i uključenje poslodavaca u alijansu putem ispunjavanja Indikatora ravnopravnosti na radnom mjestu.

City light plakati kampanje na ulicama Zagreba. Fotografija: Brodoto

3. Koje ćete sve aktivnosti provoditi i kako ćete mjeriti uspješnost same kampanje?

Od medijskog sadržaja imat ćemo 2 videa, 5 billboarda, 25 city lights plakata, facebook live događanja, novinarske tekstove o raznim aspektima ove teme, oglase na društvenim mrežama te ćemo podignuti website kampanje na radnopravnost.hr. Trenutno provodimo u Hrvatskoj komunikaciju s većim, globalnim poslodavcima koji su svijetu sudjelovali u sličnim Indeksima i tamo visoko kotiraju, odnosno poslodavcima koji imaju u svojim organizacijama jasno izražene politke i prakse uključivosti, kako bi bili primjeri ostalim poslodavcima u Hrvatskoj.

Uspješnost kampanje mjerit ćemo prvenstveno brojem poslodavaca koji su pristupili popunjavanju Indikatora rodne ravnopravnosti i na taj način se uključili u kampanju Radnopravnost svima, a za njih ćemo u follow upu održavati besplatne edukacije i savjetovanje.

Predstavljanje kampanje "Radnopravnost svima". Fotografija: VoxFeminae

4. Opišite nam malo svoje iskustvo sudjelovanja u Give A Hacku. Što ste novog naučili i što mislite da je bilo presudno za vašu pobjedu?

Bilo je to uistinu korisno i inspirativno iskustvo i jako je lijepo bilo vidjeti međusobnu podršku kolegica i kolega iz civilnog sektora, kao i dobiti suradnju i feedback od profesionalaca, dizajnera, copywritera i stručnjaka za komunikaciju, odnosno osoba koji u nogama imaju više utakmica, tj. u ovom slučaju kampanja.

Za pobjedu mislim da je presudan bio potencijal kampanje, odnosno činjenice da je ovo prvi korak, da je tema dosta bitna, da u trenutku kad se događaju napadi na manjine, kulturu, slobodu izražavanja, da kampanja ima mogućnost poslodavace uključiti kao saveznike u stvaranju inovativne, šarmantne, poštene i moderne europske države. Mislim da su to pridjevi koje većina građanki i građana želi povezivati uz Hrvatsku.

5. Predstavili ste zajedno s projektnim partnerima rezultate istraživanja ravnopravnosti LGBTI osoba na radnom mjestu koje je uključivalo upitnike za poslodavce i za LGBTI osobe. Koje biste podatke istaknuli kao najzanimljivije ili najalarmantnije?

Zasigurno jedan od najalarmantijih podataka je da je 75% ispitanih zaposlenika/ca doživjelo neki od oblika diskriminacije na radnom mjestu, od homofobnih šala i komentara, preko vrijeđanja i prijetnji, ometanja u obavljanju radnih zadataka, dodjeljivanja zadataka koji narušavaju samopouzdanje ili štete zdravlju, pa sve do fizičkog nasilja i iznuđenog spolnog odnosa ili silovanja. Ono što najviše zabrinjava  je to da je od 75% zaposlenika koji su doživjeli diskriminaciju na radnom mjestu samo njih 11% to prijavilo poslodavcu iako je to zakonsko pravo svake osobe.

6. Na koji način poslodavci mogu doprinijeti inkluzivnosti i toleranciji na radnom mjestu? Imamo li primjere dobre prakse u Hrvatskoj ili u susjedstvu?

Najbitnije je da uprava poslodavca nedvosmisleno da primjer vlastitim ponašanjem, službenim dokumentima i poštivanjem zakona. To su sve koraci koje je jako lako implementirati ako postoji želja za tako nečim. Tu su također i zabavnije i manje formalne stvari poput edukacija zaposlenika i menadžmenta putem organizacije diversity dana ili podrške aktivnostima, događanjima i projektima koji se bave LGBTI temama. Primjera dobre prakse ima i veselimo ih se otkriti tijekom kampanje.

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return