Revolucija equity crowdfundinga u Hrvatskoj: Prvi dio

Što je zajedničko dvadesetdvogodišnjaku iz Solina i vodećoj konzultantskoj kući u Hrvatskoj? Oboje su u proteklih godinu dana izvor sredstava za razvoj svojih poduzetničkih ideja pronašli u equity crowdfundingu, modelu grupnog financiranja koji je demokratizirao investiranje u mlade i razvijene tvrtke.

Prije godinu dana lansirana je prva hrvatska kampanja na platformi Funderbeam South-East Europe, ona tehnološkog startupa Include, proizvođača Steora “pametnih” klupi, kojom je za daljnji razvoj poslovanja tvrtke prikupljeno 465 000 eura. Nakon Includea, uslijedila je i kampanja domaće konzultantske tvrtke Sense Consulting, koja je za širenje poslovanja u zemljama jugoistočne Europe prikupila pet milijuna kuna. Uspješan niz na Funderbeamu nastavile su i kampanje IT startupa Aspida te Pivovare Medvedgrad koja je krajem godine za otvaranje nove pivovare uspješno sakupila rekordnih milijun eura. Funderbeam SEE tako je u godinu dana poveo novu equity crowdfunding revoluciju u Hrvatskoj s više od 15 milijuna kuna prikupljenih u 2017. godini, dosad daleko najuspješnijoj kada je u pitanju crowdfunding u Hrvatskoj i regiji

Funderbeam SEE pokrenut je u Hrvatskoj krajem 2016. zajedničkom suradnjom Zagrebačke burze i estonske tvrtke Funderbeam Ventures kao centar Funderbeam platforme za jugoistočnu Europu. O tome što ova inovativna investicijska platforma nudi ulagačima, startupovima i razvijenim poduzećima, kao i planovima za budućnost platforme, razgovarali smo s Damirom Bićanićem, direktorom Funderbeam SEE.

Prošlo je godinu dana od pokretanja prve kampanje na Funderbeam SEE. Kakav je bio inicijalni interes hrvatskih tvrtki i ulagača u prvoj godini?

Interes i ulagača i samih tvrtki za Funderbeam SEE platformu bio je puno bolji od očekivanog. Naša namjera, a i namjera EBRD-a koji je projekt podupirao, bila je da tijekom prošle godine pripremimo teren za lansiranje prve kampanje. Međutim, uspješno smo lansirali čak četiri kampanje i privukli oko 500 ulagača iz Hrvatske, a koristili smo i bazu ulagača samog Funderbeama tako da su u kampanje ulagali Japanci, Vijetnamci, Nijemci, Estonci, Danci, Dubajćani te ulagači iz mnogih drugih država. Funderbeam je relativno konzervativan u svom poslovanju što znači da je interes tvrtki za financiranje preko platforme bio i znatno veći.

Koje je novitete Funderbeam SEE donio hrvatskom tržištu kapitala? Koja je posebnost platforme u odnosu na ostale equity crowdfunding platforme u svijetu?

Funderbeam kao platforma oslanja se na tri stupa poslovanja. Prvi je inteligentna baza podataka s preko 150 000 startupova i preko 30 000 ulagača tako da korisnici besplatno mogu doći do informacija o pojedinim tvrtkama. Drugi je prikupljanje kapitala putem crowdfundinga i privatnih investicija. Treće, ono što je zapravo revolucionarno, je to da ulagači jednom kada ulože u neki startup ili razvijeno malo ili srednje poduzeće, mogu sa svojim ulaganjima trgovati preko platforme i to putem blockchain tehnologije.

Koje su prednosti equity crowdfundinga putem Funderbeam SEE u odnosu na ostale crowdfunding modele, ICO i VC fondove?

Po mom mišljenju, glavne prednosti su pristup malim internacionalnim ulagačima, mogućnost naknadne kupovine ili prodaje ulaganja, transparentni podaci o samim tvrtkama te mogućnost strukturiranja transakcija na više načina što u principu nije moguće kod pregovora s VC fondovima. Što se tiče ICO-a, mi smo primarno orijentirani na ulaganja u kapital tvrtki te posljedično na prava koje ulaganje u kapital donosi. Želimo demokratizirati ulaganje na način da tvrtke imaju veći izbor ulagatelja, a da istovremeno pristup ulaganjima imaju i manji ulagači koji ga inače ne bi imali. Još jedna velika prednost je da Funderbeam ne traži premještanje sjedišta tvrtke u Nizozemsku, Ujedinjeno Kraljevstvo ili SAD, što je većinom slučaj kod VC fondova. Ako se tvrtka nalazi u Hrvatskoj, mi financiramo tvrtku u Hrvatskoj.

Damir Bićanić na predstavljanju crowdfunding kampanje Pivovare Medvedgrad. Foto: Julien Duval

Uz startupove, dosad su i neka mala i srednja poduzeća u kasnijim fazama razvoja prikupljala kapital za razvoj poslovanja putem Funderbeam SEE. Znači li to da se equity crowdfunding kao model financiranja širi sa startupova i na tvrtke u zreloj fazi?

Upravo tako. Zašto ne bi i mala i srednja poduzeća u kasnijim fazama razvoja imala pristup kapitalu koji ne dolazi nužno od strateškog ulagača ili bankovnog kredita? Na ovaj način razvijena mala i srednja poduzeća ojačavaju svoju financijsku bazu, a kako smo i u više slučajeva vidjeli, više ulagača može pomoći i u razvoju poslovanja, primjerice u širenju na međunarodno tržište, financijskom restrukturiranju i razvoju novih proizvoda. Ono što Funderbeam pokušava na svakom tržištu je, u suradnji s lokalnim eko sustavom, omogućiti tvrtkama pristup financiranju u svakoj fazi poslovanja. Ako je to startup ili razvijeno poduzeće, onda je to moguće napraviti putem Funderbeama, a u kasnijoj fazi razvoja preko Zagrebačke burze i njihove Progress platforme te ostalih kotacija Zagrebačke burze.

Osim equity crowdfundinga, Funderbeam služi i kao platforma za trgovanje udjelima tvrtki koje su uspješno prikupile kapital. Je li i ovaj model zaživio u Hrvatskoj?

Apsolutno. Zašto bi investitori morali čekati 5, 8 ili 10 godina da mogu doći do likvidnosti u pojedinom ulaganju? Preko Funderbeama postoji mogućnost dodatne kupovine odnosno prodaje dijela ili cijelog investiranog iznosa ulaganja. I upravo tu leži prednost Funderbeama - ne samo da postoji mogućnost ulaganja i prikupljanja kapitala, već i mogućnost trgovanja.

Koji su daljnji planovi za razvoj Funderbeam SEE platforme u Hrvatskoj i regiji?

U Hrvatskoj nastavljamo s financiranjem tvrtki koje trebaju kapital ili konvertibilni dug, ili pak jednostavno žele omogućiti svojim postojećim investitorima veću likvidnost. U regiji se širimo na Sloveniju i Srbiju, gdje smo već dobili odobrenja od regulatora za poslovanje na tim tržištima, a nakon toga u planu nam je daljnje širenje na ostala tržišta. Također, Funderbeam je u procesu otvaranja tržišta Njemačke i Velike Britanije te tržišta u Jugoistočnoj Aziji, tako da se nadamo većem broju kampanja i još široj bazi investitora.

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return