Visokoškolsko obrazovanje u kojem je praktično znanje imperativ


Od kakve je točno koristi visokoškolsko obrazovanje koje studentima ne pruža gotovo nikakvu praksu tijekom studiranja? Koliko vrijedi obrazovanje nakon kojeg studenti imaju diplomu, ali ne i praktično znanje potrebno da budu konkurentni na tržištu rada? 

Inicijative koje nastoje uvesti više prakse u nastavu nama su uistinu važne, pa smo se bez ikakve dvojbe odazvali i pridružili organizacijskom timu konferencije “Better Chances for Young People in the Danube Region” u sklopu EDU-LAB projekta koji se bavi temom jačeg povezivanja obrazovnog i poslovnog svijeta u zemljama dunavske regije.

Emigracija kvalificirane radne snage jedan je od gorućih društvenih problema s kojima se suočavaju zemlje dunavske regije u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Inicijative poput ovog projekta bore se protiv tog problema i imaju za cilj poboljšati profesionalne prilike mladih u dunavskoj regiji.

Po završetku EDU-LAB projekta, Brodoto je vodećem hrvatskom projektnom partneru Zakladi Znanje na djelu pomogao organizirati konferenciju u Zagrebu. Uz organizacijski dio, naš zadatak je bio pobrinuti se da o konferenciji, ali i samom projektu sazna što veći broj ljudi. Tako smo se najviše fokusirali na odnose s javnošću kako bi ova tema, s obzirom na njen velik značaj, bila šire prenesena i kako bi javnost uvidjela mjere poduzete po pitanju bolje budućnosti mladih i njihovog ostajanja u regiji. Unatoč tome što smo se u ovaj višegodišnji projekt uključili na samome kraju, detaljno smo se upoznali sa svim projektnim aktivnostima i rezultatima i zaključili da je ovo idealna prilika za otvaranje teme dugo željene promjene u hrvatskom visoko obrazovnom sustavu! Zatim smo se upustili u organizaciju protokola kritičnog dijela konferencije - potpisivanja Dunavske povelje od strane 62 potpisnika. Na konferenciji je sudjelovalo 120 osoba iz 11 zemalja i 15-ak govornika. Uz to, PR aktivnostima koje smo proveli ostvarili smo ukupno 30-ak medijskih objava o završnoj konferenciji.

Nakon dvije i pol godine sudjelovanja u ovako velikom projektu, nerijetko se događa da je projektnim sudionicima izazovno razaznati koje su točno informacije ključne za širu javnost, stoga smo s članovima Zaklade proveli medijski trening čiji je cilj bio naučiti poručiti medijima projektne informacije koje su za širu javnost najvažnije. Nakon medijskog treninga naši su klijenti uspješno odradili niz medijskih intervjua - jedan od njih možete pročitati ovdje.

Završna konferencija je prošla zaista odlično - od dolaska velikog broja sudionika iz svih partnerskih zemalja i izvrsne medijske pokrivenosti koja je uključivala priopćenja, intervjue i gostovanja, do prepoznavanja važnosti projekta od strane predstavnika tri hrvatskih ministarstava, te konačno obostranog zadovoljstva, našeg i klijentskog. 


No priča oko povezivanja obrazovnog i poslovnog svijeta tu ne završava. Zapravo tek je započela. Bilo bi, u najmanju ruku, pretjerano reći da su se projektom dogodile čarobne promjene kojima će od sada sva sveučilišta i veleučilišta uvesti obaveznu studentsku praksu. Svi smo svjesni da se promjene, osobito one koje uključuju zakonske i kurikularne izmjene, ne događaju preko noći. Ali dokle god postoje inicijative poput ove, koje malim ali ustrajnim koracima koračaju prema naprijed u jačanju povezivanja obrazovanja i svijeta rada, Brodoto tim uvijek će se rado odazvati na njih!Written on:

April 18, 2019

Author:

Vedrana Radić

Mileage

Heading

Return