Revolucija equity crowdfundinga u Hrvatskoj: Drugi dio

Nadovezujući se na prethodni intervju o razvoju equity crowdfundinga u Hrvatskoj, s direktorom Funderbeam SEE Damirom Bićanićem nastavili smo razgovor o načinima ulaganja i pokretanju kampanja na inovativnoj platformi Funderbeam SEE, koja je u nešto više od godinu dana postojanja na velika vrata uvela equity crowdfunding u Hrvatsku.

Kako izgleda ulaganje na Funderbeam SEE platformi za ulagače?

Za ulagače je ulaganje putem Funderbeama vrlo jednostavno. Prijava na platformu je poput otvaranja e-mail računa, no potrebno je poslati i kopiju prednje i zadnje strane osobnog dokumenta kako bi se provjerile KYC i AML procedure. Nakon što se novi investitor odobri, obično u roku od 24 sata, može se pristupiti investiranju u trenutno aktivnu kampanju ili u neki od postojećih sindikata (sindikat je Funderbeamov termin za uspješno realiziranu kampanju). Kada radite transakciju, potrebno je uplatiti novac na račun Funderbeama koji se nalazi u Estoniji, a kako smo i mi unutar EU-a prijenos novca nije skup i može biti obavljen u istom danu.

Kakve tvrtke privlače najveći interes ulagača?

Primijetili smo da ulagači na Funderbeam platformi imaju različite preferencije. Neki žele ulagati samo u IT tvrtke koje su skalabilne i mogu proširiti isti model poslovanja na cijeli svijet, neki žele ulagati samo u mala i srednja poduzeća koja već imaju razvijeno tržište i dugogodišnje poslovanje. Neki ulagači žele ulagati u proizvodnju, a neki u usluge - možemo reći da imamo poprilično raznoliku bazu ulagača.

Koji su preduvjeti za pokretanje crowdfunding kampanje na Funderbeam platformi za tvrtke?

Pokretanje kampanje moguće je nakon što investicijski odbor Funderbeama odobri kampanju, odnosno kada su materijali kvalitetno pripremljeni i nakon što tvrtka pronađe vodećeg ulagača i omogući određeno ulaganje u tu kampanju. Uobičajeni materijal koji se priprema za javnu kampanju je kratak video kako bi se kroz 3 do 4 minute potencijalni ulagač upoznao s osnivačima, proizvodom, tržištem i svrhom financiranja. Osim toga, potrebno je objasniti pojedina područja poslovanja kako bi ulagač mogao napraviti informiranu odluku o ulaganju te se obično napravi i dodatna prezentacija za ulagače.

Koja je uloga vodećeg ulagača?

Svaka kampanja mora imati vodećeg ulagača, odnosno osobu ili društvo koje vodi kampanju, strukturira transakciju, pomaže tvrtki u pripremi kampanje i koji je svojevrsni “ambasador” kampanje. Osim što promovira kampanju, vodeći ulagač i sam sudjeluje u financiranju u iznosu od 15 do 20%, što dodatno potvrđuje valjanost strukture transakcije.

Koliki je minimalni iznos koji je moguće prikupljati putem kampanje na Funderbeam SEE platformi?

S obzirom da cilj kampanje nije preuzimanje tvrtke, nego pružanje mogućnosti za daljnje širenje osnivačima i društvu, ciljani iznosi prikupljanja kapitala za manjinski udio u vlasništvu tvrtke kreću se u rasponu od 100 000 do 5 milijuna eura.

Što se događa nakon što investicijski odbor Funderbeama odobri kampanju?

Nakon što se pripreme materijali i strukturira transakcija te se ona odobri od strane investicijskog odbora, lansira se kampanja, obično u trajanju od tridesetak dana, gdje svaki korisnik Funderbeam platforme može iskazati svoj interes ili predložiti izmjenu uvjeta, što je u ovoj fazi neobvezujuće. Ako se prikupi dovoljno interesa, pristupa se obvezujućoj fazi gdje ulagač koji je prihvatio obvezujuću ponudu šalje sredstva za ulaganje na račun Funderbeama. Kada se prikupe sredstva, osniva se tvrtka posebne namjene, takozvani SPV u Estoniji koja onda postaje jedini izravni ulagatelj u tvrtku.

Kako teče procedura utemeljenja SPV-a sa sjedištem u Estoniji?

Kako je Estonija potpuno digitalizirana, samo otvaranje društva traje otprilike 30 minuta. Nakon provođenja transakcije kroz sudski registar (u slučaju povećanja kapitala), omogućuje se i trgovanje investicijom. Što se tiče naknada za korištenje platforme, trenutno se ne naplaćuje trgovanje niti korištenje baze podataka, a po uspješnoj kampanji tvrtki se naplaćuje 4% iznosa prikupljenih sredstava te 3500 eura za troškove životnog vijeka SPV-a u Estoniji.

 

Written on:

Author:

Mileage

Heading

Return